Den prisbelønnede komponist og saxofonist Benjamin Koppel har, i anledningen af 75-året for De Hvide Bussers redning og hjemtransport af omkring 20.000 kz-fanger i foråret 1945, komponeret et værk baseret på samtaler med overlevende.
Med en musikalsk fortolkning bliver der givet plads til, at hver især kan tænke sit eget følelsesliv ind i den voldsomme historie. Via musikkens magi bliver både empati og eftertænksomhed, glæde og sorg aktiveret som inspiration til fortsat at tale om og videreformidle historien. Og centralt i værket står de overlevendes egne stemmer og egne ord, der indgår som en implicit del af det musikalske udtryk.
Benjamin Koppel har igennem en række store musikalske værker arbejdet med kunstneriske bearbejdelser af emner, der relaterer sig til den jødiske kulturhistorie, flugt og holocaust.
Eksempelvis med værket ’Verden af i går’, inspireret af forfatteren Stefan Zweigs ikoniske bog af samme navn, uropført til den jødiske kulturfestival i 2017. Også jødernes flugt over Øresund i oktober 1943 har været omdrejningspunkt, som i værket ’Annas' sang’, uropført til den jødiske kulturfestival 2018. Og endelig initierede Benjamin den første opførelse af Ted Rosenthals jazzopera ’Dear Erich’, der er baseret på en hjerteskærende brevveksling fra årene 1936-43, i Synagogen i Krystalgade i forbindelse med den jødiske kulturfestival i 2019.
Og også i år tager Koppel fat i et vigtigt historisk område, for i takt med at de bliver færre og færre overlevende så er det med Benjamins ord ”op til os, der har fået historien fortalt fra de mennesker, der oplevede den, at formidle og fortælle, så historien aldrig bliver glemt".
Historien om de skandinaviske aktioner, der fik reddet så mange mennesker tilbage til et liv i sikkerhed, er et væsentligt hjørne af fortællingen om de skandinaviske jøders historie. Og med en musikalsk fortolkning bliver der givet plads til at hver især kan tænke sit eget følelsesliv ind i denne voldsomme historie. Og via musikkens magi bliver både empati og eftertænksomhed, glæde og sorg aktiveret som inspiration til fortsat at tale om og videreformidle historien.
Koncerten bliver indrammet af Benjamins personlige ven, historiker og forfatter Bo Lidegaard, der har beskæftiget sig indgående med emnet, blandt andet i den roste bog ’Redningsmænd’. Og ensemblet tæller desuden en af skandinaviens største jazzsangsolister, Josefine Cronholm, perkussionist Birgit Løkke, kontrabassist Thommy Andersson samt solocellist fra DR Symfoniorkestret Henrik Dam Thomsen.
Line up:
Josefine Cronholm(vokal), Bo Lidegaard(foredrag) Benjamin Koppel(sax) Birgit Løkke(perkussion), Thommy Andersson (bas) Henrik Dam Thomsen(cello)